Tema brandkunskap

Vi repetrar och tränar vad barnen ska göra om det börjar brinna och vart de ska springa. De äldre barnen arbetar i ett material som räddningsverket har tagit fram. Vi besöker också brandstationen.

Tema vår
Barnen sår olika frön som sedan ska planteras ut i vårt växthus och trädgårdsland.
De kommer också att gräva om planteringslådorna och fylla på med vår kompostjord.
Barnen kommer också att så grönsaker i lådorna och plantera om våra blomkrukor. Till hösten har vi sedan en skördefest där vi wokar alla våra grönsaker.

Tema miljö
Barnen lär sig hur och vad vi återvinner och sopsorterar. De går sedan till källsorteringen för att tömma våra behållare, de får också tömma våra matrester i komposten.
De kommer att följa utvecklingen i vår minikompost med olika material som plast, plåt, tomat, bröd .m.m, för att på ett konkret sätt se vad som är nedbrytningsbart, allt för att förstå sin del i kretsloppet och för att spara på jordens resurser och vara rädd om vår natur och miljö.

Tema-Hitta vilse
En överlevnadsutbildning för de äldre barnen på förskolan. De arbetar i ett häfte och lyssnar på ett band, vi kommer att vara både i skogen och inomhus, materialet är framtaget av civilförsvarsförbundet.
Barnen lär sig vad de ska göra om de går vilse och att vuxna aldrig slutar leta.

Djurs och insekters utveckling
Vi arbetar tillsammans med barnen med att leta efter insektsägg och larver, för att följa deras utveckling, barnen får dokumentera olika stadier.
Vi tittar i böcker och använder oss av Montessorimaterialet i biologi. Barnen får en inblick i insekternas olika utvecklingsstadier, utveckla sin nyfikenhet, känsla och respekt för allt levande.

Tema jordens utveckling
Barnen arbetar med Montessorimaterialet om jordens utveckling, från big bang, om vulkaner, bakterier, ryggradslösa djur, dinosaurier, däggdjur och människans tid.
Vi arbetar på olika sätt, vt 2010 gjorde vi tittskåp i de olika tidserorna, som vi sedan ställde ut på biblioteket.

Tema – barn från andra länder
Vi lånar och läser böcker om andra länder, vi använder oss av jordgloben med de olika världsdelarna samt kartböcker och olika bilder på människor, djur och natur från andra länder. Barnen får smaka på mat och frukter från andra länder. På förskolans dag säljer vi fika och plantor, pengarna skänker vi till ett barnhem i Indien.
Målet med arbetet är att barnen utvecklar känslor, respekt, solidaritet, öppenhet och ansvar för andra kulturer och trosuppfattningar.

Tema höst
Under hösten plockar vi nypon och gör nyponsoppa, vi plockar lingon, blåbär och vinbär som vi kokar till sylt och gelé. Vi plockar äpplen som vi gör till äppelmos. Vi arbetar med olika material som blir till tavlor och bilder. Vi arbetar med bildtryck, tovar ull till fina äpplen.
Vi plockar svamp som vi sedan gör sporbilder av och avbildar med teckningar eller lera. Vi gör ostar och bakar äpple och vinbärsmuffins. Vi har sedan en höstutställning där man får titta på och även smaka på alla skapelser. (se bilder)